Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelő vállalkozás neve:

City Promotions Kft. (továbbiakban: Szolgáltató vagy Adatkezelő)

Székhelye, egyéb elérhetősége:

székhelye: 1053 Budapest, Magyar utca 3. I em 2.

telephelye: 1116 Budapest, Kondorosi út 3.

telefonszáma

elektronikus levelezési címe:   hello@hiperhostess.hu

cégbíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága Budapest

cégjegyzékszáma: 01-09-340084

adószáma: 01-09-340084

honlap: www.hiperhostess.hu

Képviseli:

Név: Szabó Rebeka

elektronikus levelezési címe:   hello@hiperhostess.hu lauritzen@lauritzen.hu

levelezési címe: 1116 Budapest, Kondorosi út 3.

A jelen adatkezelési tájékoztató célja, hogy Szolgáltató a honlap minden látogatóját és azon regisztrálót, illetve minden egyéb érintettet, akinek személyes adatát kezeli (továbbiakban: érintett) a hatályos jogszabályoknak megfelelően tájékoztassa a személyes adatok kezelésével kapcsolatos gyakorlatáról, az érintettek jogairól.

Szolgáltató fenntartja magának a jogot a jelen tájékoztató megváltoztatására, erről azonban a honlapon történő közzététellel értesíti az érintetteket. A jelen tájékoztató a Szolgáltató honlapján folyamatosan elérhető. A honlap szolgáltatásait 18 éven aluli személyek nem vehetik igénybe.

Alapfogalmak:

személyes adat: azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ; azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható;

különleges adat: a faji vagy etnikai származásra, politikai véleményre, vallási vagy világnézeti meggyőződésre vagy szakszervezeti tagságra utaló személyes adatok, valamint a természetes személyek egyedi azonosítását célzó genetikai és biometrikus adatok, az egészségügyi adatok és a természetes személyek szexuális életére vagy szexuális irányultságára vonatkozó személyes adatok;

adatkezelés: a személyes adatokon vagy adatállományokon automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így a gyűjtés, rögzítés, rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő hozzáférhetővé tétel útján, összehangolás vagy összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés;

adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza; az adatkezelés céljait és eszközeit az uniós vagy a tagállami jog határozza meg, az adatkezelőt vagy az adatkezelő kijelölésére vonatkozó különös szempontokat az uniós vagy a tagállami jog is meghatározhatja;

adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely az adatkezelő nevében személyes adatokat kezel;

profilalkotás: személyes adatok automatizált kezelésének bármely olyan formája, amelynek során a személyes adatokat valamely természetes személyhez fűződő bizonyos személyes jellemzők értékelésére, különösen a munkahelyi teljesítményhez, gazdasági helyzethez, egészségi állapothoz, személyes preferenciákhoz, érdeklődéshez, megbízhatósághoz, viselkedéshez, tartózkodási helyhez vagy mozgáshoz kapcsolódó jellemzők elemzésére vagy előrejelzésére használják;

álnevesítés: a személyes adatok olyan módon történő kezelése, amelynek következtében további információk felhasználása nélkül többé már nem állapítható meg, hogy a személyes adat mely konkrét természetes személyre vonatkozik, feltéve hogy az ilyen további információt külön tárolják, és technikai és szervezési intézkedések megtételével biztosított, hogy azonosított vagy azonosítható természetes személyekhez ezt a személyes adatot nem lehet kapcsolni;

címzett: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, akivel vagy amellyel a személyes adatot közlik, függetlenül attól, hogy harmadik fél-e; Azon közhatalmi szervek, amelyek egy 2016.5.4. L 119/33 Az Európai Unió Hivatalos Lapja HU egyedi vizsgálat keretében az uniós vagy a tagállami joggal összhangban férhetnek hozzá személyes adatokhoz, nem minősülnek címzettnek; az említett adatok e közhatalmi szervek általi kezelése meg kell, hogy feleljen az adatkezelés céljainak megfelelően az alkalmazandó adatvédelmi szabályoknak;

harmadik fél: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely nem azonos az érintettel, az adatkezelővel, az adatfeldolgozóval vagy azokkal a személyekkel, akik az adatkezelő vagy adatfeldolgozó közvetlen irányítása alatt a személyes adatok kezelésére felhatalmazást kaptak;

az érintett hozzájárulása: az érintett akaratának önkéntes, konkrét és megfelelő tájékoztatáson alapuló és egyértelmű kinyilvánítása, amellyel az érintett nyilatkozat vagy a megerősítést félreérthetetlenül kifejező cselekedet útján jelzi, hogy beleegyezését adja az őt érintő személyes adatok kezeléséhez;

adatvédelmi incidens: a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi;

vállalkozás: gazdasági tevékenységet folytató természetes vagy jogi személy, függetlenül a jogi formájától, ideértve a rendszeres gazdasági tevékenységet folytató személyegyesítő társaságokat és egyesületeket is;

adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele;

nyilvánosságra hozatal: az adat bárki számára történő hozzáférhetővé tétele;

adattörlés: az adat felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállítása többé nem lehetséges;

adatmegsemmisítés: az adatot tartalmazó adathordozó teljes fizikai megsemmisítése;

adatfeldolgozás: az adatkezelő megbízásából vagy rendelkezése alapján eljáró adatfeldolgozó által végzett adatkezelési műveletek összessége;

adatállomány: az egy nyilvántartásban kezelt adatok összessége;

I. Egyes adatkezelések, az adatkezelések elvei, célja, a kezelt adatok köre, időtartama és jogalapja

1. Bevezető rendelkezések

A személyes adatok kezelésére vonatkozó elvek

Jogszerűség, tisztességes eljárás és átláthatóság: A személyes adatok kezelését jogszerűen és tisztességesen, valamint az érintett számára átlátható módon kell végezni.

Célhoz kötöttség: A személyes adatok gyűjtése csak meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból történhet, és azok nem kezelhetők ezekkel a célokkal össze nem egyeztethető módon.

Adattakarékosság: A személyes adatoknak az adatkezelés céljai szempontjából megfelelőnek és relevánsak kell, hogy legyenek, és a szükségesre kell korlátozódniuk.

Pontosság: A személyes adatoknak pontosnak és szükség esetén naprakésznek kell lenniük és minden észszerű intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy az adatkezelés céljai szempontjából pontatlan személyes adatokat haladéktalanul töröljék vagy helyesbítsék.

Korlátozott tárolhatóság: A személyes adatok tárolásának olyan formában kell történnie, amely az érintettek azonosítását csak a személyes adatok kezelése céljainak eléréséhez szükséges ideig teszi lehetővé.

Integritás és bizalmas jelleg: A személyes adatok kezelését oly módon kell végezni, hogy megfelelő technikai vagy szervezési intézkedések alkalmazásával biztosítva legyen a személyes adatok megfelelő biztonsága, az adatok jogosulatlan vagy jogellenes kezelésével, véletlen elvesztésével, megsemmisítésével vagy károsodásával szembeni védelmet is ideértve.

Szolgáltató az elszámoltathatóság elve értelmében felelős a fenti elveknek való megfelelésért, továbbá képesnek kell lennie e megfelelés igazolására.

Szolgáltató a tevékenységét, szolgáltatásait részben a honlapon keresztül, annak igénybevételével nyújtja. A személyes adatok feldolgozása informatikai eszközökkel, az adatok tárolása papíralapon és számítógépes eszközön történik. Szolgáltató kizárólag olyan esetben végez adatkezelést, amikor az az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, és akkor is kizárólag a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig. A személyes adatokat olyan módon tárolja, hogy az érintetteket csak a tárolás céljához szükséges ideig lehessen azonosítani. Szolgáltató nem gyűjt különleges adatokat.

Személyes adat akkor kezelhető, ha az érintett hozzájárulását adta személyes adatainak egy vagy több konkrét célból történő kezeléséhez. Szolgáltató adatkezelése elsődlegesen az érintettek önkéntes hozzájárulásán alapul. Az érintett jogosult arra, hogy hozzájárulását bármikor visszavonja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét. Ha az adatkezelés hozzájáruláson alapul, az adatkezelőnek képesnek kell lennie annak igazolására, hogy az érintett személyes adatainak kezeléséhez hozzájárult. Szolgáltató a személyes adatokat az érintettektől gyűjti. Amennyiben az adatközlő nem a saját személyes adatait adja meg, az adatközlő kötelessége az érintettek hozzájárulásának beszerzése.

Személyes adat akkor is kezelhető, ha az adatkezelés olyan szerződés teljesítéséhez szükséges, amelyben az érintett az egyik fél, vagy az a szerződés megkötését megelőzően az érintett kérésére történő lépések megtételéhez szükséges; vagy az adatkezelés az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges; vagy az adatkezelés az érintett vagy egy másik természetes személy létfontosságú érdekeinek védelme miatt szükséges; vagy az adatkezelés az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges, kivéve, ha ezen érdekekkel szemben elsőbbséget élveznek az érintett olyan érdekei vagy alapvető jogai és szabadságai, amelyek személyes adatok védelmét teszik szükségessé, különösen, ha az érintett gyermek. Jogi kötelezettség vagy szerződés teljesítéséhez, illetve jogos érdek érvényesítéséhez szükséges adatkezelés az érintett hozzájárulásától független.

Szolgáltató az érintett által megadott adatokat elsősorban az azonosítás, kapcsolattartás, szolgáltatásnyújtás céljából kezeli. Szolgáltató a személyes adatokat adatkezelési céljuk megszűnése, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határidejének lejárta esetén, illetve az érintett kérésére törli. Az adatok törlését követően biztonsági másolatokon időlegesen, legfeljebb 24 óráig még maradhatnak adatok.

A szerződések teljesítéséhez szükséges adatok megadása kötelező. A honlapon csillaggal (*) megjelölt adatok a teljesítéshez szükségesek, ezek megadása kötelező. Amennyiben az érintett ezeket az adatokat nem adja meg, akkor Szolgáltató az adott szolgáltatás nyújtását megtagadja.

2. Egyes adatkezelések

2.1. Kapcsolatfelvétel

Az érintettnek lehetősége van a honlapon feltüntetett elérhetőségen a Szolgáltatóval történő kapcsolatfelvételre. Az érintett a kapcsolatfelvétel kezdeményezésével előzetes tájékoztatáson alapuló, önkéntes, konkrét és egyértelmű hozzájárulása alapján a Szolgáltató az érintett által megadott alábbi adatait kezeli a megadott e-mail címre történő kapcsolattartás céljából.

Az adatkezelés célja: kapcsolattartás.

A kezelt adatok köre: név, e-mail cím, dátum, időpont, illetve az üzenetben megadott személyes adatok.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett önkéntes hozzájárulása, GDPR 6.cikk (1) bek. a) pont.

Az adatkezelés időtartama: az érintett hozzájáruló nyilatkozatának visszavonásáig, illetve legfeljebb az utolsó kapcsolatfelvételtől számított tárgyév december 31.

Az érintettek köre: a kapcsolatfelvételt kezdeményező érintettek.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: a kapcsolattartásra szolgáló adatok hiányában nem kerülhet sor kapcsolatfelvételre, kapcsolattartásra.

2.2. Regisztráció a Szolgáltató rendszerébe

A honlap megtekintése és az azon történő keresés regisztráció nélkül is lehetséges. Szolgáltató az egyes szolgáltatásainak igénybevételét regisztrációhoz köti, melynek során Szolgáltató az érintett személyes adatainak birtokába jut az érintett önkéntes adatszolgáltatása következtében.

Szolgáltató a megadott személyes adatokat nem ellenőrzi. Az érintett jogosult és egyben köteles a megváltozott adatait a rendszerben módosítani, hogy a feltöltött adatai a valóságnak megfelelőek, pontosak és naprakészek legyenek. A megadott adatok megfelelősségéért kizárólag az azt megadó személy felel. Az érintett az e-mail címének megadásakor egyben felelősséget vállal azért, hogy a megadott e-mail címről kizárólag ő vesz igénybe szolgáltatást.

Az érintett a saját adatait, regisztrációját a Szolgáltató által biztosított internetes felületen bármikor jogosult módosítani, illetve törölni. A regisztráció törlésekor a rögzített és tárolt személyes adatok törlésre kerülnek.

Az adatkezelés célja: érintettek azonosítása, nyilvántartása, kapcsolattartás az érintettel szolgáltatás igénybevételének megkönnyítése céljából, a szerződéses kötelezettségek teljesítése és jogok gyakorlása.

A kezelt adatok köre: név, születési hely, idő, lakcím, telefonszám, e-mail cím, beszélt idegen nyelvek, jogosítvány megléte, ruhaméret, egészalakos fotó, adószám, személyi igazolványszám, TAJ szám, anyja leánykori neve, bankszámlaszám, EÜ kiskönyv megléte.   

Az adatkezelés jogalapja: az érintett önkéntes hozzájárulása, GDPR 6. cikk (1) bek. a) pont

Az adatkezelés időtartama: a regisztráció érintett általi törléséig, illetve legfeljebb az utolsó kapcsolatfelvételtől számított tárgyév december 31.

Az érintettek köre: a honlapon regisztrálók.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett a regisztrációhoz kötött szolgáltatásokat nem tudja igénybe venni.

2.3. Adattovábbítás, címzettek, címzettek kategóriái

Személyes adatokat elsődlegesen a Szolgáltató vezetője, illetve az erre kijelölt munkavállalója jogosult megismerni.

Szolgáltató a honlap folyamatos és megfelelő működőképességének biztosítása, az egyes szolgáltatások teljesítése, biztosítása, számviteli kötelezettség teljesítése, az elszámolás rendezése érdekében adatfeldolgozót, adatkezelőt vehet igénybe.

Szolgáltató a vele szerződéses kapcsolatban álló, következő harmadik felek részére továbbíthatja az érintettek fenti – 2.1., 2.2.  pontokban meghatározott – adatait: Fieldmen Polc Zrt. (1116 Budapest, Kondorosi út 3.), Marketing- Raktár Kft. (1116 Budapest, Kondorosi út 3.), Lauritzen Instore Holding Zrt. (1116 Budapest, Kondorosi u.3.) Előbb meghatározott harmadik felek – mint szerződött partnerek – számára adattovábbításra a Szolgáltató szerződéses kötelezettségeinek teljesítése, jogainak gyakorlása, az érintettel való kapcsolattartás- és általa történő szolgáltatás-igénybevétel megkönnyítése céljából kerülhet sor.

A továbbítással érintett adatok köre a fent – 2.1., 2.2. pontokban – meghatározott adatkört ölelheti fel.

Szolgáltató a személyes adatokat egyebekben jogszabályi felhatalmazás, hozzájárulás vagy más jogalap hiányában harmadik fél részére nem adja át.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következménye, hogy az érintett a Szolgáltató egyes szolgáltatásait nem tudja igénybe venni.

Az előbb nevezett harmadik személyek adatkezelésnek és/vagy adatfeldolgozásnak minősülő tevékenységeket az előbb írt körben egyaránt végezhetnek. A személyes adatok kezelése az adatkezelést, adatfeldolgozást végző szolgáltatók székhelyén, telephelyén történik. Amennyiben ezen szolgáltatók számára Szolgáltató adattovábbítást végez, a szolgáltatók által kezelt személyes adatok tekintetében a saját adatvédelmi szabályzatuk rendelkezései irányadók.

2.4. Adatfeldolgozás

Szolgáltató, mint adatfeldolgozó a Berkó-SEC Kft. (székhely: 2255 Szentlőrinckáta, Zöldmező út 26.), FC Plus Marketing Kft. (székhely:1134 Budapest, Váci út 47/B Ü-1.), Bér-Vill Group Kft. (2030 Érd, Badacsonyi utca 69.) mint adatkezelő nevében személyes adatokat dolgozz fel, kezel. Szolgáltató az adatkezelő részére a közöttük fennálló szerződés alapján, az érintett és az adatkezelő között munkaviszony, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítése céljából továbbítja a fenti – 2.1., és 2.2. pontokban – meghatározott adatokat.

Szolgáltató a személyes adatokat a hozzájárulás visszavonásáig, illetve legfeljebb az adatok megadását követő tárgyév december 31 napig tárolja. Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következménye a munkavégzésre irányuló jogviszony elmaradása.

2.5. Egyéb adatkezelések

Az esetlegesen megvalósuló jogsértések esetén Szolgáltató a jogszabályok nyújtotta lehetőségek között együttműködik a hatáskörrel rendelkező hatóságokkal a jogsértő személyek felelősségre vonása érdekében. A bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság, illetve jogszabály felhatalmazása alapján egyéb hatóság tájékoztatás adása, adatok közlése, iratok rendelkezésre bocsátása végett megkeresheti a Szolgáltatót. Szolgáltató a hatóságok részére – a pontos cél és az adatok körének ismeretében – személyes adatot csak annyiban és olyan mértékben ad ki, amely a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges.

Az adatkezelő adatkezelési tájékoztatója a  HYPERLINK “https://www.hiperhostess.hu” www.hiperhostess.hu weboldalon érhető el.

II. Az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogai és jogorvoslati lehetőségei

1. Az érintettek jogai és érvényesítésük

Az érintettek panaszaikkal, kifogásaikkal fordulhatnak közvetlenül a Szolgáltatóhoz, aki minden tőle elvárhatót megtesz az esetleges jogsértések megszüntetése és orvoslása érdekében.

Az érintetteket az adatkezeléssel kapcsolatban a következő jogok illetik meg:

Az érintett hozzáférési joga

A helyesbítéshez való jog

A törléshez való jog („az elfeledtetéshez való jog”)

Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az adathordozhatósághoz való jog

Tiltakozáshoz való jog

Szolgáltató a (GDPR) rendelet értelmében az alábbiakban nyújt bővebb tájékoztatást az érintett jogairól, arról, hogy az érintett milyen esetekben kérelmezheti a Szolgáltatótól a rá vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést, azok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen, valamint az érintett adathordozhatósághoz való jogáról.

Az adatkezelő minden olyan címzettet tájékoztat valamennyi helyesbítésről, törlésről vagy adatkezelés-korlátozásról, akivel, illetve amellyel a személyes adatot közölték, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényel. Az érintettet kérésére az adatkezelő tájékoztatja e címzettekről.

Szolgáltató minden tőle elvárhatót megtesz annak érdekében, hogy az érintett részére a személyes adatok kezelésére vonatkozó minden egyes tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva nyújtsa. Az információkat írásban vagy más módon – ideértve adott esetben az elektronikus utat is – adja meg. Az érintett kérésére szóbeli tájékoztatás is adható, feltéve, hogy más módon igazolták az érintett személyazonosságát.

Szolgáltató indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet a kérelem nyomán hozott intézkedésekről. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható. A határidő meghosszabbításáról a Szolgáltató a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatást lehetőség szerint elektronikus úton kell megadni, kivéve, ha az érintett azt másként kéri.

Ha Szolgáltató nem tesz intézkedéseket az érintett kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy az érintett panaszt nyújthat be valamely felügyeleti hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

Szolgáltató a tájékoztatást és intézkedést díjmentesen biztosítja. Ha az érintett kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy különösen ismétlődő jellege miatt túlzó, az adatkezelő, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre észszerű összegű díjat számíthat fel, vagy megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést.

Ha az adatkezelőnek megalapozott kétségei vannak a kérelmet benyújtó természetes személy kilétével kapcsolatban, további, az érintett személyazonosságának megerősítéséhez szükséges információk nyújtását kérheti.

1.1. Az érintett hozzáférési joga

Az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a rendeletben meghatározott információkhoz hozzáférést kapjon.

Ilyen információk különösen:

az adatkezelés céljai;

az érintett személyes adatok kategóriái;

azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket;

adott esetben a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai;

az érintett azon joga, hogy kérelmezheti az adatkezelőtől a rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen;

a valamely felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga;

ha az adatokat nem az érintettől gyűjtötték, a forrásukra vonatkozó minden elérhető információ;

automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár.

Az adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, észszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, az információkat széles körben használt elektronikus formátumban kell rendelkezésre bocsátani, kivéve, ha az érintett másként kéri. Az említett, másolat igénylésére vonatkozó jog nem érintheti hátrányosan mások jogait és szabadságait.

1.2. A helyesbítéshez való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan személyes adatokat. Figyelembe véve az adatkezelés célját, az érintett jogosult arra, hogy kérje a hiányos személyes adatok – egyebek mellett kiegészítő nyilatkozat útján történő – kiegészítését.

1.3. A törléshez való jog („az elfeledtetéshez való jog”)

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat, az adatkezelő pedig köteles arra, hogy az érintettre vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;

az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;

az érintett a 21. cikk (1) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelése ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre, vagy az érintett a 21. cikk (2) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen;

a személyes adatokat jogellenesen kezelték;

a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;

a személyes adatok gyűjtésére a 8. cikk (1) bekezdésében említett, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.

Ha az adatkezelő nyilvánosságra hozta a személyes adatot, és azt törölni köteles, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megteszi az észszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket – annak érdekében, hogy tájékoztassa az adatokat kezelő adatkezelőket, hogy az érintett kérelmezte tőlük a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését.

A jelen pont nem alkalmazandó, amennyiben az adatkezelés különösen az alábbiakhoz szükséges: véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából; jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

1.4. Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;

az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;

az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy

az érintett a 21. cikk (1) bekezdése szerint tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

Az adatkezelő az érintettet, akinek a kérésére korlátozták az adatkezelést, az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.

1.5. Az adathordozhatósághoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa egy adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az az adatkezelő, amelynek a személyes adatokat a rendelkezésére bocsátotta, ha:

az adatkezelés hozzájáruláson, vagy szerződésen alapul; és

az adatkezelés automatizált módon történik.

Az adatok hordozhatóságához való jog gyakorlása során az érintett jogosult arra, hogy – ha ez technikailag megvalósítható – kérje a személyes adatok adatkezelők közötti közvetlen továbbítását.

Az adathordozhatósághoz való jog nem érintheti hátrányosan mások jogait és szabadságait.

1.6. Tiltakozáshoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak a közérdekű, vagy közhatalmi adatkezelés vagy a jogos érdeken alapuló kezelése ellen, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is. Ebben az esetben a Szolgáltató a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha a Szolgáltató bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, az érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen, ideértve a profilalkotást is, amennyiben az a közvetlen üzletszerzéshez kapcsolódik. Ha az érintett tiltakozik a személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése ellen, akkor a személyes adatok a továbbiakban e célból nem kezelhetők.

2. Bírósági és hatósági jogérvényesítés

Az érintett az Infotv. alapján adatkezeléssel kapcsolatos jogait bíróság előtt érvényesítheti.

Az érintett az adatkezelő, illetve – az adatfeldolgozó tevékenységi körébe tartozó adatkezelési műveletekkel összefüggésben – az adatfeldolgozó ellen bírósághoz fordulhat, ha megítélése szerint az adatkezelő, illetve az általa megbízott vagy rendelkezése alapján eljáró adatfeldolgozó a személyes adatait a személyes adatok kezelésére vonatkozó, jogszabályban vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott előírások megsértésével kezeli. Azt, hogy az adatkezelés a meghatározott előírásoknak megfelel, az adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó köteles bizonyítani. A pert az érintett – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes törvényszék előtt is megindíthatja. A perben fél lehet az is, akinek egyébként nincs perbeli jogképessége. A perbe a Hatóság az érintett pernyertessége érdekében beavatkozhat.

Az érintett panaszával fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elérhetőségei:

név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.

honlap: http://naih.hu

telefon: +36 (1) 391-1400

fax: +36 (1) 391-1410

e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

3. Kártérítéshez való jog és a felelősség

Minden olyan személy, aki a rendelet megsértésének eredményeként vagyoni vagy nem vagyoni kárt szenvedett, az elszenvedett kárért az adatkezelőtől vagy az adatfeldolgozótól kártérítésre jogosult. Az adatkezelésben érintett valamennyi adatkezelő felelősséggel tartozik minden olyan kárért, amelyet a rendeletet sértő adatkezelés okozott.

Az adatfeldolgozó csak abban az esetben tartozik felelősséggel az adatkezelés által okozott károkért, ha nem tartotta be a rendeletben meghatározott, kifejezetten az adatfeldolgozókat terhelő kötelezettségeket, vagy ha az adatkezelő jogszerű utasításait figyelmen kívül hagyta vagy azokkal ellentétesen járt el.

Az adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt előidéző eseményért őt semmilyen módon nem terheli felelősség.

Ha több adatkezelő vagy több adatfeldolgozó vagy mind az adatkezelő mind az adatfeldolgozó érintett ugyanabban az adatkezelésben, és felelősséggel tartozik az adatkezelés által okozott károkért, minden egyes adatkezelő vagy adatfeldolgozó az érintett tényleges kártérítésének biztosítása érdekében egyetemleges felelősséggel tartozik a teljes kárért.

A kártérítéshez való jog érvényesítését az illetékes bíróság előtt kell megindítani.

III. Az adatkezelés biztonsága

Szolgáltató a tőle elvárható módon gondoskodik a személyes adatok biztonságáról, megteszi a szükséges technikai és szervezési intézkedéseket, védi különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen. Szolgáltató minden tőle elvárhatót elkövet a honlapon található funkciók hiba- és zavarmentes működése, valamint a honlap vagy annak elérését biztosító szerver vírusmentessége érdekében.

Szolgáltató az adatokat a szerverein, titkosítva, jelszóval védve tárolja. Az érintettek belépéskor titkosított adatcsatornán kommunikálnak a szerverrel. A szerverek a TOTALNET Számítástechnikai, Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaság. ( HYPERLINK “https://www.google.hu/maps/place/1141+Budapest+Szugl%C3%B3+utca+82.+” \t “blank” 1141 Budapest, Szugló utca 82)  szervertermében foglalnak helyet. A szolgáltatás része többek között a tartalékolt áramellátás megszakítókkal együtt, légkondicionált környezet, elektromos tápellátás, szünetmentes tápegység, hibaelhárítási szolgáltatás, csatlakozás az internethez, mely szolgáltatás ellátásában a TwinNet Kft. (1163 Budapest Szérű út 45.) működik közre.

Papíralapú adattárolás a Szolgáltató székhelyén, kizárólag megfelelően zárható helyiségben, illetve fiókban, szekrényben történik oly módon, hogy az illetéktelen személy által ne legyen hozzáférhető vagy megismerhető.

Adatvédelmi incidens:

Adatvédelmi incidens a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi.

Az adatvédelmi incidenst az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, és ha lehetséges, legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, bejelenti az illetékes felügyeleti hatóságnak, kivéve, ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ha a bejelentés nem történik meg 72 órán belül, mellékelni kell hozzá a késedelem igazolására szolgáló indokokat is.

Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja az érintettet az adatvédelmi incidensről.

Szolgáltató a rendelet 33. cikk (5) bekezdés értelmében nyilvántartja az adatvédelmi incidenseket, feltüntetve az adatvédelmi incidenshez kapcsolódó tényeket, annak hatásait és az orvoslására tett intézkedéseket.

IV. Záró rendelkezések

A jelen tájékoztatóban nem nevesített adatkezelésekről Szolgáltató az adatkezelés megkezdését megelőzően nyújt tájékoztatást.

A jelen tájékoztató különösen az alábbi jogszabályok figyelembevételével készült:

a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló (Infotv.);

az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről (Fogytv.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR).

Hatályos: 2018. május 25.